Zamiast zielonego smarowidła robię białą pastę ze szpinakiem. Jem ją łyżkami, bo jest lekka i pełna smaku

Dodano:
Pasta twarogowa ze szpinakiem Źródło: Shutterstock / Joshua Resnick
Zielone pasty nie zawsze wychodzą smaczne, ale ta jest inna. Posiekane młode liście szpinaku są delikatne i lekko orzechowe, dzięki czemu świetnie łączą się z twarożkiem. To najlżejsze smarowidło, które można jeść niemal bez ograniczeń.

Wszyscy oszaleli na punkcie skyru i ja także. Ma zero tłuszczu i jest jak kremowy serek, więc idealnie nadaje się na dietetyczną pastę do pieczywa. Dodaję do niej nieco twarogu, by miała lepszą konsystencję. Otrzymuję niskokaloryczny twarożek, który mieszam ze świeżymi składnikami – i gotowe.

Jak zrobić lekką pastę twarogową ze szpinakiem?

Biorę do niej odtłuszczone produkty mleczne, z których przyrządzam najpierw kremową masę. Na początku blenduję chudy twaróg z mlekiem, a następnie łączę z gęstym naturalnym skyrem, czyli jogurtem islandzkim.

Pastę uzupełniają pokrojone zielone dodatki i świeży czosnek. Używam do niej szpinaku baby, którego nie blanszuję ani nie podsmażam, tylko siekam na surowo. Dzięki temu całość ma klasyczny biały kolor i przyjemnie gryzie się ją na kanapkach.

Na takiej lekkiej bazie moje smarowidło zapewnia tylko 77 kalorii w porcji (137 gramów), a do tego tylko 0,4 gramy tłuszczu i aż 16,5 gramów białka.

W porównaniu z klasycznymi serkami to naprawdę ogromna oszczędność kalorii. Podczas gdy stugramowa porcja według mojej receptury to 56 kalorii, przygotowana z twarogiem półtłustym i jogurtem dostarcza 143 kcal, a z serkiem kremowym – 193 kcal. Z mascarpone to natomiast 381 kcal.

Przepis: Lekka pasta twarogowa ze szpinakiem

Kremowe i praktycznie beztłuszczowe smarowidło na twarożku ze świeżymi dodatkami

Kategoria
Dodatek
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
10 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
77 w każdej porcji

Składniki

  • 250 g chudego twarogu 0% tłuszczu
  • 150 g skyru
  • 1/4 szklanki mleka 0,5% tłuszczu
  • 75 g szpinaku baby
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania

  1. Szykowanie twarożkuWłóż twaróg do miski i pognieć widelcem. Wlej część mleka i zblenduj na gładką pastę, dolewając w razie potrzeby więcej płynu oraz dokładając porcjami skyr.
  2. Rozdrabnianie warzywPosiekaj drobno szpinak, przeciśnij czosnek przez praskę i połącz te składniki ze szczypiorkiem.
  3. Mieszanie pastyWrzuć szpinak z dodatkami do twarożku, wymieszaj i dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Jak zrobić zieloną pastę szpinakową?

Do tej wersji liście najlepiej zmiękczyć. Choć można je zalać wrzątkiem, po czym odsączyć i odcisnąć, nie stosuję tej metody. Szpinak staje się mdły, tymczasem znacznie więcej smaku ma podduszony na 1-2 łyżeczkach oliwy. Podgrzewam go przez 1-3 minuty na średnim ogniu, regularnie mieszając. Gdy liście zwiędną i zmniejszą swoją objętość, odciskam je i blenduję z serkiem. Dokładam też czosnek, sok z cytryny, sól i pieprz.

Pastę twarogową można też zmiksować ze świeżym warzywem, jest jednak mniej wyrazista, a za to bardziej wodnista. Niektórzy ją lubią, warto więc zrobić i spróbować.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...